J. ORAVEC: Súčasné postavenie SR v konkurencieschopnosti je alarmujúce

17.06.2012 Bratislava

Bratislava 17. júna (TASR) - Na meranie konkurencieschopnosti existujú rôzne rebríčky. Často bývajú kritizované, že používajú rôzne metodologické prístupy a kritériá hodnotenia. Ich význam ale spočíva v tom, že jasne demonštrujú význam kvalitného podnikateľského prostredia, ktoré je dôležitým predpokladom pre ekonomický rast a zamestnanosť. Povedal pre TASR v súvislosti s nedávnym hodnotením Nadácie F. A. Hayeka jej prezident a šéf Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Aj pri určitej miere ich nepresnosti sa dá povedať, že porovnaním ich výsledkov sa dá získať vcelku hodnoverný obraz o stave konkurencieschopnosti v SR, ktorá sa v posledných rokoch buď zhoršuje alebo prinajlepšom stagnuje.

Najnovšie vyšla Svetová ročenka konkurencieschopnosti, ktorú pripravuje švajčiarsky inštitút IMD a na Slovensku spolupracuje s Nadáciou F. A. Hayeka. Je zostavená na základe kritérií, ktoré sú združené v štyroch základných oblastiach – ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra. Hodnotí úroveň legislatívneho prostredia, vymáhateľnosti práva, štátnych zásahov do ekonomiky, korupcie, zahranično-obchodných vzťahov, vplyvov globalizácie a podobne.

Podľa Oravca by pre nás malo byť alarmujúce nielen to, že okupujeme spodné priečky rebríčka (47. miesto z 57 hodnotených krajín), a že zaostávame za najlepšími krajinami sveta (Hongkong, USA a Švajčiarsko), ale hlavne to, že výrazne zaostávame aj za niektorými našimi susedmi, hlavne Českou republikou a Poľskom.

Pre rast konkurencieschopnosti Slovenska a následné zlepšenie nášho postavenia v rebríčkoch konkurenncischopnosti, je už niekoľko rokov potrebné urobiť takmer to isté a síce konsolidovať verejné financie, teda aspoň zníženie deficitu na 3 % hrubého domáceho produktu, zvýšiť flexibilitu na trhu práce, pokračovať v reforme justície a v znižovaní korupcie ako aj zásadne reformovať oblasť sociálneho systému a zdravotníctva.

"Bohužiaľ, vláda medzi svoje top priority v programovom vyhlásení podnikateľské prostredie nezaradila. Tento nedostatok sa môže aspoň čiastočne pokúsiť kompenzovať ministerstvo hospodárstva tým, že si zadefinuje ambiciózne ciele pri skvalitňovaní podnikateľského prostredia, ktoré je jeho najdôležitejšou kompetenciou. ZPS je pripravené tento cieľ nielen pomôcť zadefinovať, ale aj sa podieľať na jeho napĺňaní". Povedal pre TASR J.Oravec.
 

Vyberte región